8 maart 2011

Fixerende speelmat voor kinderen met een zware meervoudige beperking

Ons startpunt is het eindpunt van het eindwerk "fixerende speelmat voor kinderen met een zware meervoudige beperking" van Michele Feys.

Zij startte van een reeds bestaand concept dat hieronder afgebeeld staat. Hierbij wordt de mat gefixeerd op de rolstoeltafel met behulp van velcro die onderaan sluit. Op deze manier kunnen de kinderen deze niet per ongeluk openmaken.


Bovenop de speelmat is een blauwe antisliplaag voorzien die het eenvoudiger maakt het wegschuiven van papier en dergelijke tegen te gaan.


De bevestiging van materialen gebeurt met behulp van touwen of linten die door de gaatjes gestoken wordt en waaraan een object bevestigd wordt. De gaatjes zijn veilig voor de kinderen want zij kunnen er zich niet aan bezeren.



Van hieruit kwam reeds het eerste concept. Het mooie voordeel aan dit concept is dat het bevestigd wordt in de vorm van een driehoek. Op deze manier zal het element mooi aansluiten aan de rolstoeltafel. Dit concept bestaat uit 2 delen. Het basisdeel bestaat uit meerdere lintjes waaronder zaken bevestigd kunnen worden. Uit testen bleek echter dat deze niet goed genoeg waren.


Het tweede deel wordt bovenop het basisdeel bevestigd met behulp van drukknoppen maar deze bleken niet stevig genoeg. Het systeem werd echter wel verder uitgewerkt.




Het uitindelijke eindconcept kan getransporteerd worden in een etui. 



Hierbij zijn de linten op het basisdeel vervangen door magneetstroken. Op deze manier kan het kind spelletjes spelen met elementen die bevestigd kunnen worden op de magneet. Er kunnen onder meer geheugenspelletjes als woordherkenning gespeeld wat het interactief en tevens educatief maakt.



Ook hier kan weer een tweede deel bovenop bevestigd worden. Omdat bij het vorige concept de drukknoppen niet voldoende sterk waren, werd hier een stevigere versie gebruikt. Ook worden rekkers met drukknoppen gebruikt om andere elementen te bevestigen.


Aangezien dit concept voor een andere doel groep is, is het niet direct een effectief startpunt voor onze opdracht, maar het idee en enkele details kunnen wel eventueel gebruikt worden als basis of als inspiratiebron.


short English version:

This masterthesis is our startpoint. Michèle Feys worked on a fixating playing device for children with a disablement.

She started from an existing concept with an antisliplayer. The connection from the device to the weelchair table is based on velcro.

Her first concept wasn't strong enough but still was a start for her final concept.

The final concept isn't really our starting point because we have a total different target group, but some details or principles can still be used in our project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten